Saving a bunny has never been this funny!

Djurhemmet Tigerharen söker så gott som alltid efter goda hem till kaniner. Så också nu! Dock är det just nu lite stiltje i flödet av kaninhem och därför vill vi göra detta lilla upprop där vi vill uppmana alla med möjlighet att tänka över sin potential som kaninhem och tillika kaninräddare!

Vi på Tigerharen tycker att kaniner är något av det mest bedårande som kan gräva i ens trädgård, skörda ens tagetes, skala barken av ens äppelträd samt skänka en de vackraste av real-life-vykortsmotiv i tid och otid.

DSCF0974

Kaniner är ett mycket lättskött djur om man ger dem ett kungligt och rymligt hägn att tillbringa tillvaron i. Självklart ska de leva i flock och självklart ska de kunna gräva, röra sig över stora områden och vara så fria de kan under sin människas beskydd.

Tveka inte att höra av dig till oss för tips och råd om hur man bygger hägn, tar hand om en kaninflock eller för all del: om du är intresserad av att ta hand om kaniner från oss. Här kan du göra en intresseanmälan!

I vårt senaste nyhetsbrev har vi en gedigen genomgång av allt du behöver veta för att kunna ta hand om kaniner på ett djurrätts-orienterat vis. Beställ gärna ett exemplar av oss och du har det i brevlådan så snabbt som brevbäraren kan bära fram det! I väntan på det kan du läsa våra tips om att bygga kaninhägn.

Stor hage av hönssnät

6 kommentarer » Skriv en kommentar

 1. Hej!
  Jag vet inte om ni menar i texten att kaniner är flockdjur? De är kolonidjur, vilket betyder att de har sina egna revir, och BEHÖVER inte sällskap av en annan kanin. Däremot är det väldigt uppskattat för vissa fall!
  Ville bara påpeka, inget ont menat alls och jag gillar denna sidan! Kanske till och med kan ta hand om en kanin längre fram i tiden. Har fullt nu dock, men om ett par år om ni finns kvar, så. =)
  Hälsningar Annika

  • Vi är medvetna om att kaniner ofta definieras som kolonidjur av uppfödare, MEN det betyder absolut inte att de mår bra av att leva ensamma på 1x1m, vilket är verkligheten för de flesta ensamma kaniner. Kolonidjur är inte heller en term som används av etologer, utan kaniner är precis som andra djur som lever i grupp flockdjur.

   Vi har många års erfarenhet av att hålla kaniner i grupper av olika storlekar och tvivlar inte en sekund på att de har ett stort utbyte av varandra. Därför omplacerar vi aldrig kaniner till ett hem där de får leva ensamma.

   Missuppfattningen om att kaniner slåss och inte trivs ihop handlar enbart om att man håller dem på allt för små ytor. Vi får regelbundet välmenande mejl där folk berättar att våra rekommendationer för hur man håller kaniner är felaktiga och att man inte kan ha flera individer tillsammans. Men den bilden skulle jag säga är väldigt förlegad och bygger på daterad djursyn. Det räcker med att titta på de videoklipp vi har på vimeo med våra kaniner för att se att en flock kaniner tyr sig till varandra och skapar sociala relationer. De sitter absolut inte i varsin del av hägnet och vaktar sitt revir (http://vimeo.com/tigerharen/videos).

   Vi har tom haft okastrerade hanar som kommit bra överens, även om det inte hör till vanligheten. Vi har också hittat sätt att få kaniner som i början varit ovänner att trivas ihop. I nästan alla fall handlar det om att erbjuda dem tillräckligt stora ytor.

   Ett av de starkaste minnen jag har som visat för mig hur viktigt sällskap är för dem är just de två okastrerade hanarna jag nämnt. När de kom till oss fick de bo i samma hängn men avskiljda. Men snart visade det sig att den ena gjorde allt för att ta sig in till sin nya vän. Han hoppade, klättrade, rev och kämpade sig över staketet, inte för att slåss med vad man skulle kunna tro han skulle se som en konkurrent, utan för att få sitta tätt ihop och tvätta varandra. Båda två hade bara levt ensamma i små burar hela sina liv innan de kom hit, men så fort de träffades blev de bästa vänner. Det är en upplevelse jag tycker alla kaniner ska ha möjligheten till. Ett liv i ensamhet tror jag inte någon av dem själva skulle välja.

 2. Jag ser inte att ni har så många kaniner som söker hem, om inte alla niner är på hemsidan kan de ju inte på intressenter. 😉

  • Även om de inte är jättemånga som söker hem samtidigt krävs det nya hem för att vi ska få plats för fler kaniner som behöver vår hjälp. Vår ekonomiska situation och antalet platser vi kan ordna gör att vi inte kan hjälpa alla vi vill, om inte de som redan finns hos oss får flytta till permanenta hem.

 3. hej! jag ville bara fråga om ni tar emot djur också? och hur mycket kostar det då?
  skulle vart jätte tacksam för svar! :)

  • Vi gör inga privata omplaceringar då vi finns till för de djur som inte redan har någon. Behöver du omplacera ett djur du tagit på dig ansvaret för har du möjlighet att sköta det på ett bra sätt själv, och kan använda samma knep som vi gör för att hitta ett bra hem. Annonsera i alla kanaler du kan komma på, prata med vänner och bekanta och be dem sprida ordet osv. Du kan läsa mer om varför vi tycker det är viktigt att man fullföljer ett påbörjat ansvar för ett djur här: http://tigerharen.org/blogg/en-orovackande-utveckling/ och bland våra tips kan du hitta hjälp om hur man kan göra när man söker efter ett nytt hem.

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med en * .