Texter och tips

IMG_0269[1]Checklista för dig som hittat en katt

Vi blir ofta kontaktade av personer som fått en katt på besök. Katterna är i regel magra och hungriga och det första du gör är förstås att ge mat och vatten. Efter det är det många som genast kontaktar ett djurhem, men det finns en hel rad saker du bör göra först. Gå gärna igenom vår checklista innan du kontaktar oss.

 

P1040942_litenHönor, förmodligen världens bästa djur

Alla som har lite mark borde ha höns, bara för att få ge dem den stora glädjen av några potatisskal eller det överblivna riset. Hönor kräver inte så mycket, men det de kräver kompromissar de inte med. Här hittar du kort info om vad varje höna behöver och hur du ska ge henne det.

DSCF0526_litenAtt tillgodose kaniners behov

Kaniner är ett av de vanligaste husdjuren, och kanske det mest missförstådda. De flesta höjer fortfarande inte på ögonbrynen inför en ensam kanin i en bur på en halv kvadratmeter, medan alla inser hur illa det skulle vara om en katt eller hund levde på det sättet. I den här artikeln försöker vi döda de vanligaste myterna om kaniner, och tala om hur kaniner egentligen ska ha det.

bild 2Att introducera en ny katt i hemmet

Ofta får vi frågor om hur man ska introducera sin nya katt till den gamla, och vad man ska ta sig till när två katter i huset inte drar jämnt. Här kommer några tips!

Rovdjurssäker hageBygg ett kaninhägn

För att kaniner ska trivas med sina liv i fångenskap är det viktigt att de kan få utlopp för sina naturliga behov. De ska kunna gräva, springa och spana efter rovdjur. De måste också leva i en fungerande social gemenskap med andra kaniner. Här beskriver vi hur du bygger ett hägn där kaninerna kan leva året om och få den stimulans de behöver.

klösmöbelBygg en egen kattmöbel

Genom att bygga sitt eget klätterträd kan man göra möbeln utifrån sina kunskaper om kattens behov och också utifrån kännedomen om ens egna katts önskemål. Dessutom blir det betydligt billigare än att köpa klösmöbler i butik. Här finns en byggeskrivning!

UfoMatautomater till katter

Det finns allt fler leksaker till hundar och katter som går ut på att man gör maten mer svårtillgänglig för dem. Tanken är att hunden inte ska få all mat serverad i en skål, och äta upp den på 30 sekunder, utan att han eller hon ska få jobba för maten och att måltiderna, som ofta är en höjdpunkt på dagen, tar längre tid. I det vilda kommer inte maten serverad, och rovdjur är anpassade för att jobba för maten många timmar om dagen. Många av hundleksakerna fungerar bra till katter också. Men det behöver inte vara svårt att göra ätandet lite klurigare för sin katt, man kan enkelt göra en egen matautomat!

Informationsblad till våra adoptörer

Innehåller information om djurets ursprung, naturliga behov, foder och skötsel samt utdrag ur djurskyddslagen (pdf).

Ytterligare texter