Om ensamma kaniner och begreppet ”kolonidjur”

Vi får allt som oftast påpekanden om att kaniner inte alls är flockdjur utan ”kolonidjur”, och att detta talar emot att de ska hållas tillsammans med artfränder (vilket är något vi kräver av alla våra kaninadoptörer). Vi har aldrig fått en källa till detta påstående, trots att vi alltid frågar efter det. Här reder vi ut begreppen och förklarar varför vi anser att alla kaniner ska ha artsällskap.
Läs artikeln >>

8 kommentarer » Skriv en kommentar

 1. Jag tycker informationen är väldigt bra! det låter nästan som om den kommer från tyskland xD

 2. Gå in på http://www.veterinären.nu och läs Marianne Tornvalls svar om kaniner. Det är sakkunnigt, kort och koncist
  Det är rätt meningslöst att föra diskussion med självutnämnda experter som plockar ur källorna det som överensstämmer med deras egna åsikter.

 3. Du svarade ju bara på första stycket av min kommentar, antar att du inte kom på några fler argument? Du har ju inte själv några vettiga källor på att kaniner lever likadant som marsvin och råttor. Du ser alltså ingen anledning till varför det är svårare att para ihop kaniner än marsvin? Speciellt hanar. För att det ligger i deras natur såklart, vad annars?!

  Jag har aldrig sagt att vilda kaniner lever ensamma, däremot har de egna revir och egna hålor. De händer att två par kan dela håla men det är långt ifrån alltid. Jag har sett en kaninkoloni, övergiven dock men man såg tydligt hur de grävt sina gångar och hålor.

  Och vad exakt var det du inte förstod med det du citerade? Jag undrade varför inte fler djuruppfödare använder begreppet kolonidjur för att kunna sälja djur enskilt, varför skulle det bara vara ksninuppfödare som vill sälja sina kaniner enskilt? Finns ingen logik alls i den teorin.

  Jag undrar verligen hur gammal du egentligen är.

  • Hej igen!

   Vilda kaniner har inte egna revir eller egna hålor. Och de bildar inte par. Jag råder dig att kolla upp dina källor.

   Självklart sätter vi inte ihop kaniner hur som helst och räknar med att det kommer gå bra. Det gör vi inte med marsvin eller råttor heller. De olika arterna lever inte exakt likadant, men mycket likartat, och är flockdjur i lika stor utsträckning.

   Har du själv hört begreppet kolonidjur om kaniner från något annat håll än kaninuppfödare? Berätta gärna var i så fall. Och läs hela texten vi diskuterar här, tillsammans med citat från två kända etologiprofessorer: http://www.tigerharen.org/material-tips/artiklar/om-ensamma-kaniner-och-begreppet-kolonidjur

   Du är välkommen att ringa mig om det är något du inte förstår i texten: 0738-152963. Du är också välkommen att skicka din mailadress så kan du få vetenskapliga källor till det vi skriver.

   Mvh Lena

   • Haha varför inte bara länka dina källor här..? Du snackar så mycket om källor men anger inga själv.

    Ja jag har hört begreppet koloni hos fler djur. Mest hos fåglar dock. Även i många faktatexter om kaniner står de att de lever i kolonier.

    Ena professorn säger ju att det finns kolonidjur och att bla. kaniner lever i kolonier. Så jag ser inte på vilket sätt han håller med dig. Professor nr 2 säger att koloni är en SLAGS flock och det är ju även det jag säger.

    Jag tycker det mest är så fult av dig att klanka ner på kaninuppfödare på det sättet du gör. Usch. Hoppas ditt djurhem går i konkurs. Nu lämnar jag diskussionen för du är ju pantad på riktigt.

    • Jag kan inte länka till vetenskapliga källor eftersom de är upphovsrättsskyddade. Men om du har tillgång till prenumerationer så kan du t ex läsa de här artiklarna om kaniners sociala liv:

     http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159105800498
     http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0168159186901097

     Observera att det du kan läsa på länkarna bara är korta sammanfattningar av artiklarna.

     Vilket ord som används är egentligen inte så viktigt, det viktiga är vad som läggs i det. Om en kaninuppfödare säger att kaniner är flockdjur, men att flockdjur inte behöver leva i grupp, så är det förstås lika illa som om de använder begreppet koloni. Och tvärtom, om ”koloni” bara används som en synonym till flock (vilket det är) så är det inget fel med det. I vilka böcker har du läst detta? Och står det då att kaniner inte behöver artsällskap? I så fall ska du inte lita på de böckerna.

     Vårt största problem med kaninuppfödare är inte att de förespråkar isoleringscell till sina djur, utan att de föder upp kaniner. Jag hoppas att alla kaninuppfödares alla kaniner och de själva blir sterila, och att de sedan tar hand om sina kaniner enligt artens behov tills de blir gamla och dör en naturlig död.

 4. Ursäkta men du verkar inte riktigt ha koll du inte.

  Kaniner lever i kolonier i det vilda. Ja det är en typ av flock, men ändå inte samma typ av flock som hos tex marsvin och råttor. Jag antar att begreppet ”kolonidjur” används för att skilja på dessa flocktyper. Att påstå att det är ett ord som uppfödare kommit på är nog det dummaste jag har läst. Varför skulle det isåfall bara vara kaninuppfödare som använder det? Varför inte när det gäller andra djur med?

  Du skriver att i det vilda delar flera kaniner på samma håla nere i marken. Två hanar och tre honor eller vad du skrev (av någon anledning lyckas jag inte klicka mig in på artikeln just nu). Men detta är fel. Kaniner har en egen håla i marken, dessa hålor är sedan ihopkopplade med varandra via tunnlar. Detta har med flyktvägar att göra. Kaninerna hjälps åt när det gäller faror. Men de lever inte ihop i familjegrupper så som tex marsvin. Kaniner har egna revir, marsvin delar revir.

  Jag håller med att man helst inte ska ha en helt ensam kanin helt isolerad från andra kaniner. Men det är inte alltid det fungerar. Jag har både haft kaniner som trivts med sällskap och kaniner som avskytt andra kaniner. När det gäller kaniner verkar det variera från djur till djur väldigt ofta. När det gäller marsvin är det sällan problem. Dessutom kan du sätta ihop två marsvinshanar utan problem oftast, men sätter du ihop två kaninhanar blir det slagsmål (undantag finns såklart, som med allt) och ofta en kamp om liv och död. Ja man kan kastrera hanar så de fungerar ihop och det ser jag inget fel med. Men tittar man på hur det är i naturen så är ju hanar inte kastrerade. Dvs de lever ensamma, i sin egen håla och i sitt eget revir. Och har sedan ”grannar”.

  Man skulle kunna jämföra det med att en människa bor i hus vars gård gränsar till en annan gård, där det bor en människa. Och flera människor som bor i samma hus kan man jämföra med hur marsvin och råttor lever.

  Sedan verkar det på sig att du förutser att bara för att man har en ensam kanin så lever denna i en trång bur. Vad vet om det? Mina har tex hela min lägenhet att hoppa runt i, 45 kvm yta (Synd bara att de inte kan göra det samtidigt utan att ryka ihop). På sommaren får de vara utomhus med möjlighet att gräva.

  Jag skulle nog avråda folk från att lämna kaniner till dig. Risken verkar finnas att de blir skadade av andra kaniner med tanke på att du förutser att du kan sätta ihop en kanin med en annan utan problem.

  • Hej!

   Jag skulle vilja be dig att läsa hela texten igen! Titta gärna även på de här texterna på vår hemsida, där vi skriver mer om vår syn på kaninhållning:
   http://www.tigerharen.org/material-tips/att-ta-hand-om-kaniner
   http://www.tigerharen.org/om/att-ta-hand-om-kaniner-fran-tigerharen

   Du för återigen fram samma argument som vi möts av gång på gång, men utan källa. Var har du fått detta med kolonidjur från? Knappas från den vetenskapliga litteraturen, eftersom den är enig om att kaniner är flockdjur som lever tillsammans i en nära gemenskap, precis som exempelvis råttor och marsvin. Kaniner i det vilda lever INTE ensamma!

   Jag förstår inte riktigt vad du menar med det här:

   ”Att påstå att det är ett ord som uppfödare kommit på är nog det dummaste jag har läst. Varför skulle det isåfall bara vara kaninuppfödare som använder det? Varför inte när det gäller andra djur med?”

   Det är ju just så det ligger till. Begreppet används nästan bara av kaninuppfödare, och det används sällan om andra djur, speciellt inte i den här bemärkelsen. Det tycks därför vara något som kaninfolk hittat på, helt utan källor, för att motivera att ha kaniner ensamma. Vet du något om ordets uppkomst så dela gärna med dig av det, och hänvisa till en källa (som har större trovärdighet än en kaninuppfödare) som använder det i den här betydelsen!

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med en * .