Bygg ett kaninhägn

Välj ut en lämplig plats på din tomt som gärna är varierad. Lite gropar, stenar och nivåskillnader ger extra mycket stimulans i och med att kaninen inte kan se hela hägnet med en enda överblick. Träd och buskar är också bra, men se till att de inte är giftiga. För att skydda träden kan du sätta nät runt stammen.

Material du behöver:
– Nät. Antingen ett stabilt nät som är över en meter högt, gärna får- eller getnät, plus ett finmaskigt nät, till exempel kycklingnät, eller ett nät som är både stabilt och finmaskigt, som rutnät.
– Stolpar.
– Krampor, häftstift eller liknande att fästa nätet i pålarna med.
– Material till grind. Till exempel en träram med nät och gångjärn, eller ett kompostgaller eller en bit fårnät som fästs med krampor i en stolpe.

Så här gör du:

1. Gräv en ”vallgrav” där du tänkt uppföra hägnet.
2. Slå ner pålar med jämna mellanrum. Har du ingen slägga kan du använda baksidan på en yxa eller en spade.
3. Fäst det stormaskiga nätet i stolparna med häftpistol eller märlor. Detta behöver du inte fästa så långt ner i marken, höjden är viktigare.
4. Fäst det finmaskiga nätet på insidan av det stormaskiga. Det finmaskiga nätet låter du gå ner så långt som möjligt i vallgraven, och det är detta som ska hindra kaninerna från att gräva sig ut. Det är viktigt att de båda näten är ordentligt spända och fästa i varandra.
5. Fyll igen vallgraven, gärna med grus och stenar, och
med den jord du grävt upp. Trampa ordentligt runt så att jorden packar sig kring nätet.
6. Bygg en grind. Ett kompostgaller på en stolpe kan vara ett sätt. Kom ihåg att grinden måste ha en ”tröskel” där nätet är nergrävt.

Så här kan bygget se ut med ett finmaskigt, stabilt nät:

Vallgrav med grästovor att stoppa tillbaka för att fästa nätet

Vallgrav med grästovor att stoppa tillbaka för att fästa nätet

Slå ner stolpar att fästa nätet i med jämna mellanrum

Slå ner stolpar att fästa nätet i med jämna mellanrum

Nätet stoppas ner i vallgraven

Nätet stoppas ner i vallgraven

Klipp och vik nätet vid trädrötter

Klipp och vik nätet vid trädrötter

Ett sätt att bygga en grind

Ett sätt att bygga en grind. Lägg märke till ”tröskeln” längst ner.

Ett stabilt rutnät längst ner och kycklingnät högst upp för att göra staketet högre.

Ett stabilt rutnät längst ner och kycklingnät högst upp för att göra staketet högre.

Tips!

För att hägnet ska bli rymningssäkert krävs att det är ordentligt nergrävt, helst ett par decimeter ner i marken. Men är det fullt med rötter och stenar i marken och svårt för dig att gräva, då är det också svårt för kaninerna att gräva, och då behöver du inte gräva lika djupt. För många kaniner räcker det med att man så att säga ”fäster nätet i marken”.

Även om kaniner ofta gräver egna gångar och hålor att bo i är det bra att ha hus åt dem ovan jord. Huset ska helst ha två öppningar, precis som en grävd håla, så kaninen kan ”fly” åt två håll. Det får  dem att känna sig tryggare. Fri sikt uppskattas också av kaniner, så sätt gärna upp ”vindskydd” eller ”ligghallar” bestående av bara tak, eller tak och en, två eller tre väggar. Där kan de söka skydd från regn och snö men ändå se bra åt alla håll. En stor träskiva lutad mot en vägg eller ett träd är ofta uppskattad.

För att skrämma bort stora rovfåglar, om det finns sådana i området, kan du spänna en tvättlina i sicksack över hägnet. På linan  kan du fästa plastband som fladdrar i vinden. Fladdrandet vänjer sig snart kaninerna vid, men det skrämmer bort fåglarna. Sätter du linan tätt, med bara en eller ett par decimeters mellanrum, gör det också att rovfåglar inte kan ta sig in.

Tänk på att en cirkel ger den största ytan! Ett cirkelformat hägn har också fördelen att en kanin inte kan bli inträngd i ett hörn om det blir bråk.

Till sist: kom ihåg att det bästa skyddet mot rymningar är att kaninen trivs! Om kaniner verkligen vill ut så kan de nästan alltid ta sig ut på något sätt. Men trivs de med sina flockkamrater, har tillräckligt med utrymme, mat och stimulans är de oftast inte särskilt motiverade att rymma.

7 kommentarer » Skriv en kommentar

 1. Är det någon som har erfarenhet av att ha både hund och kaniner (de senare i hägn)? Funkar det om man bara hindrar hunden från att komma in i hägnet, eller blir kaniner skrämda o mår dåligt om en hund stryker omkring utanför? Hur farliga är katter f kaniner?

 2. Hej. Blev så inspirerad av era bilder att mina två vädurar i dagarna får flytta in i sitt hägn :) 3×7 meter är inte så stort men betydligt bättre än ”vanliga” små burar. Tack!
  Och min stora hankatt är totalt livrädd för dessa små stirrande varelser och springer lång väg då de vill hälsa. Nu kan han inte komma in i buren men av misstag kom han in en gång innan jag hann hejda honom (han gör inte om det) Vädurshonan hoppar glatt fram för att nosa och han håller på att gå ur skinnet av skräck till jag lyckades få ut honom.

 3. Hej!

  Just det, jag funderar på en sak också. Behöver hägnen mockas? Kaniner är ju väldigt duktiga bajsproducenter. Eller förmultnar bajset i samma takt som de produceras?

  Mvh Åsa

  • Det beror helt på hägnets storlek, antalet kaniner och om en har flera hägn de flyttar mellan. Under sommaren tar betet slut rätt fort, och därför använder vi beteshagar som flyttas runt. Vid de tillfällen vi haft flera hägn har vi ibland haft möjlighet att flytta dem mellan dem och låta nytt gräs växa upp. Under de förhållandena krävs inte någon mockning under sommaren. Under en kall vintern kan det samlas mycket bajs eftersom det fryser istället för att förmultna, då behöver hägnet mockas när det töar.

 4. Hej!

  Det är inspirerande att se så stora kanininhägnader, och de kan nog vara rymningssäkra för kaninerna.

  Men tyvärr skulle jag inte lita på att de inhägnader som finns på bilderna skulle vara rovdjurssäkra så att man kunde lämna kaninerna där utan uppsikt, förutom den med nättak.

  Kyckling- och hönsnät är inte säkert mot iller till exempel. När jag var liten dödade en förrymd tamiller majoriteten av kaninerna i området genom att bita sönder hönsnätet och ta sig in i burarna. Ett en meter högt stängsel så som kompostgaller kan knappast vara säkert mot katter, och kanske inte mot alla hundar heller. Och med så stora maskor riskerar man att en mink eller iller kan slingra sig igenom. Och har man inte nät eller annat som tak riskerar man angrepp från rovfåglar.

  Jag hittade lite fler bilder och inspiration för kanininhägnader här:
  http://www.facebook.com/Rabbitats/photos

  Mvh Åsa

  • Hej!

   Nej, vissa av hägnen vi använder är inte helt rovdjurssäkra. Så bor en i ett område där det finns mkt rovdjur är de inte ett bra alternativ. Men vi tycker också att det är avvägning mellan frihet och säkerhet. På samma sätt som det innebär risker att släppa ut en katt, kan det innebära risker att låta kaniner leva ute med stort utrymme. Hagar av kompostgaller används som beteshage och är ingen permanent lösning. Vi har också erfarenheten att hönsnät inte är det bästa alternativet, och har övergått till att bygga med rutnät. Kaninerna själva kan gnaga sig igenom hönsnät om de är tillräckligt envisa. Och har en rymningbenägen kanin upptäckt det är det ju hopplöst att hålla den inne. Jag har aldrig upplevt att katter är ett hot mot vuxna kaniner. Små ungar kan uppfattas som bytesdjur men vuxna kaniner är så stora att de flesta katter lämnar dem ifred. Att bygga riktigt säkra hägn är ju även en kostnadsfråga. Självklart skulle vi vilja ha möjlighet att bygga riktigt stora med all säkerhet, men det kräver betydligt mer pengar än vi har tillgång till.

 5. Hej!

  Jag har ett tips om kompostgallret.
  Om kaninerna försöker rymma kan man lägga stenar utanför gallret runt hela buren så kaninerna inte rymmer.
  Det gjorde min kompis och det fungerar bra!

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med en * .